top of page
  • Writer's pictureIida Hokkanen

Kun hengitys ei ole itsestäänselvyys...

Valtaosalle meistä hengittäminen on jokapäiväinen asia, jota emme edes pysähdy miettimään. Suomessa puhdas ilma on myös taivaan lahja, itsestäänselvyys.

 

Näin meille kaikille ei kuitenkaan ole.

 

Esimerkiksi ne rakkaat, pienet ja sinnikkäät ihmisentaimet, jotka syntyvät tänne ennen aikojaan, aloittavat elämänsä hengittämisen monella tavalla tuettuna. Entä, miellyttikö pandemiamaski? Allergiset reaktiot saavat toiset meistä haukkomaan henkeämme kuin kala kuivalla maalla. Hengityksen (sangen yleiset) häiriötilat, kuten astma, uniapnea, kuorsaus, hengästyneisyys, hyperventilaatio, hengenahdistus ja uniongelmat lamaannuttavat luontaisen ja virtaavan hengityksen toimintaa.

 

Itse elin vuositolkulla kroonistuneen stressin ja ahdistuksen myötä salakavassa toksisessa tilassa: Stressi aiheutti pinnallista hengitystä joka jämähdytti pallean paikalleen ja hartiat korviin. Ajoittaiset sydämen tykytykset ja muljahtelut, sekä toistuvat päänsäryt olivat normiarkea. Hermosto kieppui paniikki- ja lamaantumistilojen välillä kuin vuoristorata aiheuttaen ahdistusta, stressiä ja pinnallista hengitystä, ja niin edelleen…

 

Tiedostamisen, tietoisuuden ja hengitysharjoittelun myötä olen kuitenkin pystynyt tervehdyttäämään hengitystäni kohti sen luonnollisesti virtaavaa olomuotoa ja sen myötä löytänyt myös hermostolleni turvan ja rauhan tilaa.

 

Kuitenkin hetkittäin, kun luonnollinen hengitys ei olekaan mahdollista, pinnan alla edelleen kytevä stressihermosto herää valitettavan nopeasti valloilleen. Näin kävi äskettäinkin kun räkätautiryökäle kiukutteli - Tukkoista nenää seurasi pinnallinen hengitys, joka ajoi hartiat korviin ja ennen pitkään tuttu päänsärky sykytteli ohimoilla…

 

Ilokseni kuitenkin huomaan, että tiedostamisen myötä takataskusta löytyy keinoja katkaista tuo viheliäinen kierre. Voin suihkauttaa kuivattavaa suolasumutetta ja muistutella itselleni; "kehoa laajentava palleahengitys nenän kautta sisään, pidennetty rauhallinen uloshengitys, miellyttävä tauko ennen sisäänhengityksen virtausta…" Ehkä ensi kerralla onnistun tiedostamisessa jo hieman aikaisemmin! (Myötätuntoa itselle, rakkaat. Myötätuntoa!)

 

Lohdullista, sekä toivoa antavaa on, että oli syy hengityksen toimimattomuuteen mikä tahansa, harjoittelulla hengitystä voidaan tukea, vahvistaa ja vapauttaa. Miten hengitysharjoittelu voisi tukea sinun olotilaasi, hermostosi hyvinvointia ja kokonaisvaltaista terveyttäsi?
1 view0 comments

Comments


bottom of page